Telepítés

Most már nem csak főként hűtésre használjuk, hanem már fűtésre is alternatívát jelent. Kiemelten fontos a szakszerű telepítés.

Karbantartás

Egészségünk és készülékünk megóvása érdekében fontos a karbantartás.
Keveset használt és/vagy rendszeresen tisztított készülékek esetén javasoljuk!

Mosás

Régen tisztított, különösen szennyezett klímáknál, kisgyermekes háztartások, időskorúak, légúti betegségek esetében javasoljuk. Az eredménye egy teljesen baktériummentes klíma.

Általános tudnivalók a klímákról

A lakossági felhasználású klíma berendezés - amellyel a hőmérsékletet, valamint korlátozottan a páratartalom mértékét tudjuk beállítani - egy kültéri egységből és egy vagy több beltéri egységből áll. A beltéri egység végzi a párátlanítást és a légkeringetést, ebben van a levegő hőtartamának felvételéért felelős elpárologtató. A kültéri egységben van a kondenzátor és a kompresszor. Teljesítményük 2 kW-tól 16 kW-ig terjed. Kivitelük szerint lehet oldalfali split klíma vagy kazettás álmennyezetbe építhető, de létezik még padlón álló, parapetes, légcsatornás kivitelű is.

A lakossági klímára általánosan jellemző 2,5 kW / 3,5kW / 5 kW –os hűtési teljesítmény. Ez a teljesítmény adat nem az áramfogyasztást jelöli.
A készülékeken vagy csomagolásukon nem is mindig Kw-ban adják meg ezt az értéket, hanem BTU-ban (British Termal Unit) vagy MBTU–ban.
A készülékeken a hűtési/fűtési teljesítményen (kW, BTU) kívül található még két fontos mérőszám, amely a klíma energiahatékonyságát mutatja meg, ezek a SCOP és a SEER értékek. 

SCOP:

A SCOP szám azt mutatja meg, hogy a készülék 1Kw felvett elektromos energiával mennyi fűtőteljesítmény leadására képes. Minél magasabb ez a szám, annál jobb hatásfokú a készülék. Például, ha a SCOP érték 5,0, akkor 1 kW villamos energiából 5 kW hőenergiát tudunk leadni.

SCOP vagy SEER szezonális energiahatékonyság:

A SCOP és a SEER értékeket egy teljes évre mérik. Mivel az energiahatékonyságot hosszútávon mérik, így pontosabb adatokat kapnak, ami azt eredményezi, hogy a rossz, kevésbé hatékony berendezéseket nem tudják felülminősíteni pl.: A+++ -ra.

SEER:

Az SEER szám azt mutatja meg, hogy a készülék 1kW felvett elektromos energiával mennyi hűtőteljesítményt termel. Minél magasabb ez a szám, annál jobb hatásfokú a készülék.
Például, ha az SEER érték 5,0, akkor 1 kW villamos energiából 5 kW hűtésienergiát tudunk elvonni.

Teljesítmény:

A klímakészülék nem fogyasztanak sok áramot. Az inverteres klímák hűtési módban 300-700 wattos (egy porszívó kb. 400-1000w) fogyasztással, és 2-4 amper áramerősséggel működnek, az induló áramerősség sem több 5-6 ampernél, mert 2015 óta már az inverteres készülékeknél induláskor nincs nagy áramfelvétel. Fűtési üzemmódban a fogyasztás 800-1100 watt. 

Normál 2,5 kW / 3,5 kW készülékhez 10 A-es, duál vagy triál klímához 16 A-es kismegszakítót javaslunk.

Egy átlagos otthon esetében nincsen szükség a vezetékek vagy biztosítékok cseréjére. 

Mi befojásolja a klíma teljesítményt?

Alapvetően a helyiség, a hűtendő vagy fűtendő légtér nagysága az egyik meghatározó tényező, a sok közül csak az egyik.

Ezen túl a helyiség hőterhelésének az ismerete elengedhetetlen tényező a megfelelő teljesítményű eszköz kiválasztásában.

Ilyen elemek pl.:

 • Mekkora hőmérséklet különbséget szeretnénk megvalósítani

 • Milyen az épület tájolás, a falakat érő napsugárzás intenzitása, ideje

 • Az ablakok méret és hőszigetelése

 • Az ingatlan elhelyezkedése, városi vagy vidéki környezet.

 • Van-e árnyékolás-technikai eszköz

 • A helységben lévő eszközök hőkibocsátása

 • A tető felől érkező hőterhelés nagysága

 • A határoló falak szigetelés

 • A határoló falak túloldali helységek hőmérséklete

 • A helységben állandó jelleggel tartózkodók létszáma

 • A beltéri egység elhelyezhetősége (huzathatás)

 • A helység tagoltsága

Mekkora teljesítményű klímát válasszunk?

A bonyolult hő szükséglet számítás, a teljesítmény meghatározás és a légtechnika figyelembe vétele helyett, a lakosság körében a tapasztalat alapján történő klíma választás az elterjedt.
Általános hőveszteség közé sorolhatjuk a falfelületeken, ablakfelületeken, födémen és aljzaton keresztül érkező hő terheléseket. Ezen tényezőket nagymértékben befolyásolhatja a hűtendő helyiség tájolása, illetve belmagassága. Továbbiakban pedig maradéktalanul számba kell venni a helyiségben elhelyezett berendezési tárgyakat (ilyenek például: számítógép, televízió, lámpák-fényforrások, konyhai berendezések, bútorok és egyéb műszaki cikkek), valamint az egy időben ott tartózkodó személyek számát is.

A vásárlás előtt praktikus, ha szakember méri fel a helyszínt, hogy elkerülje például az alábbi problémákat:

 • Ha a klímát alulméretezik: nem hűti le a teret, csak az áramot fogyasztja.

 • Ha a klímát túlméretezik: a fölösleges plusz fogyasztás mellet, drágább lesz a berendezés is.

 • Fal átfúrás: statikailag nem minden fúrható át, pl.: áthídaló és nyomott zónák

 • Nem mindenhova lehet elhelyezni a kültéri egységet: településképi előírások

 • Nem optimális helyre elhelyeztett beltéri egység: huzatos lesz és kellemetlen


Nagy általánosságban, normál körülmények között, lakossági felhasználásban az alábbi teljesítményekkel lehet számolni az egyes helyiségméretek esetén:
Normál körülmények között 30Watt/m3-rel számolunk. Extrém körülmények között (tetőtér, déli fekvésű helyiségek, nagy üvegfelületek) 40 Watt/m3-rel is számolhatunk.

Az inverteres klímaberendezések esetében is fontos, hogy elkerüljük az alulméretezést, különben elveszíthetjük az inverteres klíma által kínált kimagasló komfortérzetet, a kedvezőbb fogyasztást és a berendezés élettartama is lerövidülhet.

Mivel a legtöbb gyártó legkisebb teljesítményű klímaberendezései 2,5 kW-osak, ezért kis szobákba csak inverteres klímák beszerelése ajánlott. Az inverteres fordulatszám szabályozásnak köszönhetően ezen klíma készülékek minimális teljesítménye 0,9 kW vagy attól kisebb is lehet, ami ideális már egy 8 m2-es, 2,7 m belmagasságú szoba komfortos hűtésére és fűtésére.

Mennyi áramot fogyaszt a klíma? Milyen költségre lehet számítani?

Egy példával szemléltetve a legdrágább áramtarifával 70 Ft/kWh és maximális 3,5 kW teljesítményen számolva.
SEER (hűtési) értéke 6,14
SCOP (fűtési) értéke 4,16
Hűtési teljesítménye 3,5 kW
Fűtési teljesítménye 3,8 kW
Hűtési áramfogyasztás = hűtési teljesítmény/SEER = 3,5/6,14 = 0,57 kW
Fűtési áramfogyasztás = fűtési teljesítmény/SCOP = 3,8/4,16 = 0,91 kW

Hűtés üzemmódban maximális teljesítményen üzemelve    0,57 x ~70 = 39,9 Ft óránként a készülék költsége.
Fűtés üzemmódban maximális teljesítményen üzemelve    0,91 x ~70 = 63,9 Ft óránként a készülék költsége.

Innen már könnyedén kiszámolható, hogyha napi 10 órás üzemben van maximális teljesítményen a készülék, akkor hűtés esetén 399 Ft, fűtés esetén 639 Ft költséget jelent.

DE a mai inverteres klímák a környezeti hőmérséklet és kívánt hőmérséklet függvényében modulálják a teljesítményt, így a fogyasztás jóval kevesebb is lehet.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.